При отварянето на европейските борси тази сутрин цената на петрола бележи слаб ръст до $ 92.63 долара за барел на електронната борса в Ню-Йорк и $ 92.52 на борсата в Лондон.

Анализатори отбелязват, че пазарите продължават да бъдат напрегнати, а движението на цените в рамките на един ден се мени по няколко пъти в различни посоки. Вчера сутринта лекият американски петрол се търгуваше за за $ 93.69, а петролът сорт „брент”се котираше $ 93.30 за барел. През нощта в сряда обаче цената достигна над $ 94 долара за барел, заради оповестения спад на петролните запаси в САЩ от една стана, а от друга заради анонсираната координирана акция на 5 водещи централни банки за овладяване на финансовата криза и очертаващия се икономическия спад. След съобщаването на последната информацията, цената на суровината се повиши бързо. Обяснението беше, че , ако икономическия спад бъде овладян, това ще означава повишено търсене и доставки, а следователно и по-високи цени.

По време на вчерашната европейска сесия доларът отбеляза повишение в стойността си спрямо еврото, което донякъде допринесе за връщането на тренда на цените. Допълнително започнаха да се появавят и първите съмнения, че мега-операцията на централните банки ще има успех. Така към 18.00ч. българско време петролът в САЩ падна до $ 92.08 за барел, а на лондонската борса петролът сорт брент също поевтиня до $ 91.95

Цената на златото също отбелязва леко повишение до $ 804 за тройунция спрямо $ 800 късно снощи. Вчера обаче цената на ценния метал инкасира значителен спад от около $ 15 за тройунция.

*Информацията е актуална към 10.00ч. българско време