На стоковите пазари цената на петрола се понижи днес с $ 1.57. Тази сутрин, към 08:20 часа българско време, лекият американски петрол се котира за $ 143.72 за барел, а в Лондон нефтът сорт „брент” се търгува за $ 143.90 за барел.

 

На тридневната среща на високо равнище в Япония лидерите от Г-8 планират да изградят обединен фронт срещу глобалната инфлацията, ускоряващата се заради поскъпването на петрола и хранителните продукти. Решаването на този проблем обаче изисква нещо повече от силно послание от страна на богатите държави, предаде Reuters.

 

Тъй като рекордно високите цени на петрола заплашват световната икономика, а протестите заради скъпите храни подкопават стабилността в някои държави, Г-8 ще се опита да набележи мерки, за да балансира търсенето и предлагането на петрол, обявиха високопоставени представители от страните членки на групата.

 

Освен това Голямата Осморка ще се стреми към по-тясно сътрудничество с държавите производителки на петрол.

 

Отдръпването на петрола от рекордните му стойности натисна надолу цената на златото. На стоковите борси ценният метал поевтиня до $ 926.50 за тройунция при $ 934.30 за тройунция в петък.

 

Валутни пазари

 

На световните валутни пазари еврото запична новата седмица с леко покачване към щатския долар. Към 08:20 часа българско време ниво на долара към еврото е от $ 1.5636 за 1 €, а спрямо японската валута „зелените пари” останаха стабилни около 107.28 ¥ за $ 1.

 

Вниманието е насочено към срещата на Г-8, която може да даде позитивен ефект върху валутните пазари. Същинската среща на Г-8, посветена на световните икономически и политически проблеми, ще бъде утре.