Русия понижи прогнозата си за зърнената реколта за 2012 г. до 75 милиона тона спрямо очаквани досега 80 милиона тона, съобщи руският министър на земеделието Николай Федоров пред телевизия Вести 24.

"Днес вече не можем да говорим за 80 милиона тона, по-скоро става въпрос за 75 милиона тона. За момента тенденцията не е много благоприятна", каза той.

Но "тази цифра съвсем не ни безпокои", подчерта Федоров като обясни, че реколтата през 2010-а - годината, в която страната също беше засегната от тежка суша, е била "около 60 милиона тона", като страната към момента има запаси от 17 млн. тона зърно и още 5 млн. тона в интервенционния резерв.

Много земеделски райони в южната част на Русия бяха засегнати през настоящата година от сушата и от измръзванията през зимата на миналата година. За сравнение, през 2011 г. реколтата достигна 92 милиона тона зърно. Световните пазари очакват от дълго време понижаването на прогнозите за зърнените добиви в Русия.

Като член на Световната търговска организация страната не може както през 2010 г, просто да спре износа на зърно. Но въпреки това Москва има инструменти за ограничаването му.

След излизането на новата прогноза за реколтата в Русия, цената на пшеницата пада в Чикаго с 0.2%, до 341.3 долара за тон. Очакванията бяха за много по-голямо понижение на руските прогнози.

При реколта от 75 млн. тона, според Федоров, страната ще има на разположение 93.3 млн. тона зърно. От тях 70.1 млн. тона ще са достатъчни за задоволяване на вътрешното търсене. Така Русия ще може да изнесе през тази година над 12 млн. тона зърно и да има значителен резерв през 2013 г.