Драстично поскъпване на дрехите и обувките се очаква от пролетта. Обувките ще скочат поне с 20 на сто, съобщи за Дарик Соня Петкова, председател на съюза на кожарската и обувната промишленост.

При текстилните изделия скокът ще е поне с 10 на сто. Причина за новата вълна поскъпване са по-високите цени на горивата и на материалите и минималното потребление. По-високите цени могат да се видят в търговските обекти за пролетно-летните колекции.

Обувките и чантите със сигурност ще поскъпнат чувствително, а някои предприятия в бранша ще фалират през годината, категорична е Соня Петкова.

"Общите разходи нарастват. Ако примерно едно предприятие е произвеждало 10 000 чифта при тези разходи, които има, то сега произвежда 1000. Разбирате, че тези разходи се разпределят върху 1000 чифта. От една страна, поскъпва продуктът, от друга страна, търсене няма", обясни тя.

Поскъпването на горивата и намаленото потребление е причина и за скока в цените на дрехите, допълни от своя страна Валерия Жекова от текстилната асоциация.

„За съжаление внасяни отвън стоки, много от които некачествени, от Китай и Турция, сериозно конкурират българското производство“, допълни тя.

90 процента от текстилната промишленост у нас е за износ, което дава повод за оптимизъм в този сектор, допълни Жекова.