Изненадваща договорка между централните банки на основните икономики в света бе оповестена днес. По силата на споразумението, което ще действа до 2013 година, Федералният резерв на САЩ дава неограничена ликвидност в долари, които могат да бъдат получавани в суап сделки при по-ниска лихва.

В най-общи линии схемата прави така, че например ЕЦБ продава евра на ФЕД, в замяна на това получава долари при преференциална цена. В същото време ЕЦБ се ангажира да купува обратно евра при същата преференциална лихва. Това глобално усилие увеличава ликвидността в долари и най-вероятно ще понижи курса на долара спрямо основните валути, но пък ще доведе до ръст в цените на останалите активи.

Споразумението влиза в сила от 5 декември, идния понеделник. От тогава банките ще извършват доларови суапове при цена по-ниска с 50 базисни пункта. Така новата ставка ще се изчислява на базата на овърнайт суап инкедса на ФЕД OIS плюс 50 базисни пункта, което е наполовина по-евтино, отколкото до сега.

На практика останалите централни банки ще подсилят сега съществуващите суап линии, чрез които в държавите влизат американски долари. Тези опции се използват от търговските банки в държавите за подсигуряването с долари.

Допълнително централните банки са договорили двустранни суап линии, по силата на които ще могат да се правят превалутирания във всякакви валути, ако това се наложи.

Координираните действия включват Федералния резерв на САЩ, Европейската централна банка, Централната банка на Китай, Банк ъф Ингланд, Банк ъф Джапан, Централната банка на Швейцария.

Договорката помежду им би трябвало да помогне за осигуряването на по-голяма ликвидност във финансовата система.

Координираните действия от страна на централните банки ще доведат до по-ниски лихви по кредитите, което ще стимулира бизнеса и ще облекчи домакинствата, коментира Пламен Пейчев от Trader.bg.

Подобни действия централните банки предприеха и през 2008 г. след фалита на Лемън Брадърс, допълни той.

Държавите "прасета" в еврозоната - Португалия, Ирландия, Испания, Гърция и Испания (PIIGS) се нуждаят от евтино евро, а не от обратното. Когато курсът на еврото е нисък, това помага на конкурентоспособността на икономиките им и улеснява изплащането на дълговете.

Договорката между централните банки от днес обаче действа в противоположната посока. Тя оскъпява еврото, поставя пред нови изпитания конкурентността на икономиките в Европа и подсилва страховете за разпад на еврозоната.

Комнетърт е на Нуриел Рубини, споделен в Twitter акаунта му.

Представител на Bank of Japan коментира, че европейските дългови проблеми не могат да бъдат разрешени единствено и само с подсигуряването на по-добра ликвидност във финансовата система.

Мохамед Ел Ериан от най-големия играч на облигационния пазар PIMCO коментира, че цитираните цели за улесняване на кредитирането за бизнеса и домакинствата, с което да се стимулира по-голямата им активност няма как да бъдат изпълнени само с това координирано споразумение между централните банки.

Според Ел Ериан банките реагират, защото усещат, че времето изтича, а правителствата са бавни. Освен това те са наясно, че ако се въздържат от действия, оставят на огромно напрежение банковия сектор в отделните страни.

С това действие централните банки правят първата крачка и сега е ред на политиците да свършат своята част от работата.