За тази година се очаква туризмът в България да отбележи ръст от 8 процента. Това стана ясно по време на провелата се вчера в Никозия международна конференция, организирана от БТА и Кипърската информационна агенция.

От началото на януари туризмът ни бележи ръст от по 20 на сто месечно.

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков България има шанс да стане основна дестинация за кипърци, искащи да посещават зимните ни курорти или да идват у нас за отстрел на дивеч в ловните ни стопанства. Има интерес и към нашите СПА хотели и курорти, добави министърът.

В момента на година около 23 000 кипърски туристи посещават България, което не е малко за държава с население от 850 000 души, но мисля, че броят им  може да бъде рязко увеличен, уверен е Трайчо Трайков.

"Смятаме акцентът да бъде поставен върху платежоспособните гости, които биха предпочели алтернативни форми на туризъм, които ние искаме да развиваме. С колегата Антонис Пасхалидис, министър на търговията, индустрията и туризма, обсъдихме някои идеи в тази насока. Ще съставим точен план за стимулиране на пътуванията на състоятелни кипърци към България. До година-две се надявам да удвоим или утроим броя на кипърските туристи в нашата страна", прогнозира Трайков.

Кипър ще подкрепи България за влизане в еврозоната, когато страната ни представи официално кандидатурата си. Това съобщи още Трайчо Трайков след срещата си вчера в Никозия с министъра на финансите на островната държава Харилаос Ставракис.