Повече от 40 учебни школи с комбинирана програма по различни предмети са отворили врати в София през последните 5 години по данни от проучване на Детска академия на науките, изкуствата и спорта. Бизнесът със школите е алтернатива на частните уроци. Собствениците на школи са вписани като стопански субекти в търговския регистър.

 

Почти две трети от учебните центрове предлагат широк набор от предмети – най-често български, математика и подготовка за матури. Чуждите езици също се предлагат в комбинация с общообразователни предмети, а в някои от центровете се добавят и изкуства и спорт.

 

Необходимостта от подобно комбиниране се налага от пазара по чисто логистични причини – по-удобно е детето да има достъп до всички занятия на едно място, вместо родителите да осигуряват транспорт до различни части на града.

 

Общо 16 от учебните центрове в столицата предлагат и занималня. Средната цена на месец за полудневна занималня е 200 лева – при желание транспортът и храната се заплащат допълнително.

 

Все още едва 4 школи предлагат компютърни дисциплини, но търсенето се засилва и се очаква този брой да нараства. Друга тенденция е въвеждането на учене чрез игри или учене чрез преживяване, въведено също от 4 центъра за обучение.

 

Цената на занятията в група е между 6 и 10 лева на учебен час в зависимост от предмета, докато индивидуалните уроци варират между 15 и 20 лева на час.

 

Тенденция е в учебни заведения да се инсталират уебкамери , през които родителите могат да наблюдават децата си или да се свързват с интернет профилите на учениците.

 

Освен традиционните промоции и отстъпки е добре родителите да питат за стипендии – при отлично представяне и висока активност на детето две от школите отпускат пълен достъп до обучението си безплатно.