Хотелите в черноморския руски град Сочи ще пустеят след зимната Олимпиада 2014 г., предупреждават консултанти. Русия работи по инвестиционна програма за 40 млрд. долара, но всички хотели, които се строят за международното спортно събитие, ще трябва да бъдат или закрити, или преустроени.

Ситуацията може да се спаси чрез ръст на туристическия поток към Сочи – и то трикратен ръст в рамките на три години – но това няма да е възможно без подкрепата на държавата, считат експертите от Jones Lang LaSalle – компания, която е консултирала няколко олимпийски проекти.

В момента със строителство за нуждите на Олимпиадата в Сочи се занимават множество компании, включително собственост на прочути олигарси: Владимир Потанин, Олег Дерипаска, Роман Абрамович, както и поделения на Сбербанк, Газпром и редица други.

Русия пое ангажимента да осигури 20 хиляди нови хотелски стаи за Олимпиадата. Русия получи домакинството през 2007 г. с налична хотелска база от 31 хиляди стаи, без да се брои черният пазар. Новите хотели се строят в рамките на държавна програма с първоначална стойност 12 млрд. долара. Но реалният обем на инвестициите в Сочи вече е 25 млрд. долара, а се очаква той да нарасне до 36 – 42 млрд. долара.

Сметките на консултантите сочат, че за да се запълни тази леглова база предвид съкращаването на средната продължителност на почивката от 9 на 5 дни, ще са нужни около 3.2 млн. туристи годишно. Обаче през 2011 г. Сочи е бил посетен от само 1 млн. туристи.

Консултантите продължават: ако се запази настоящата динамика, ръстът на туристите ще е само 15%. За да се осуети възможността Сочи да се превърне в град – призрак, в който огромните хотели ще стоят празни и ще се рушат, според тях е нужно държавата да вземе административно решение за насърчаване на туризма в региона.

Заради Олимпиадата броят на качествените стаи в хотелите на Сочи ще нарасне 10 пъти – което е много повече по сравнение с останалите олимпийски центрове. За сравнение, броят на хотелските стаи във Ванкувър е трябвало да бъде увеличен само с 4%. Анализът показва, че в олимпийските столици първата година след провеждането на игрите има ръст на туристическия поток, който обаче бързо се губи в последващите години.

Консултантите предлагат на Москва списък от мерки, с които да решат проблема: безвизов режим за чуждестранни туристи за срок от 72 часа, допускане на low cost самолетни превозвачи, използване на хотелската база за ведомствени почивки и тренинг.

Но туроператорите остават скептични: в бизнеса няма начин да се удвои и утрои оборота за две или три години. Нужно е време – туристите да се запознаят и да оценят преимуществата. И още нещо – в Сочи съществува инфраструктурен проблем. 80% от руските туристи пристигат там с влак, а жп превозът в Русия е бавен и скъп. Други руски експерти допълват: Сочи изчерпа природния си ресурс. Добрите плажове са малко и са препълнени.

Строителните компании предпочитат да не коментират подобни експертни опасения и единодушно вещаят голямо курортно бъдеще на град Сочи.

По материал на Газета.Ру