След като Европейската централна банка запази лихвата си без промяна, а президентът й Марио Драги призна, че в борда са водени разговори за евентуалното въвеждане на отрицателна лихва, еврото продължава да е силно на валутните пазари. Към този час единица от него купува 1.3151 американски долари, което е поскъпване с 0.46% в рамките на днешната търговия. Достигнатото ниво представлява 4-седмичен връх за обединената валута.

Преди отварянето на Wall Street излязоха данните за молбите за помощ при безработица, които подават хората, които за пръв път остават извън пазара на труда. Техният брой е спаднал с 11 хил. до 346 хил. подадени молби през миналата седмица.

Така пазарът отвори с понижения.

Dow Jones Industrial Average пада с 0.11% до 14 944 пункта.
S&P 500 Index губи 0.14% до 1 607 пункта.
NASDAQ Composite Index се понижава с 0.11% до 3 441 пункта.

Европейските индекси обаче преминаха на червено, след като през по-голямата част от деня се движиха плахо над чертата, в очакване на позитивни новини от ЕЦБ. Прогнозата на Драги, че икономиката на еврозоната през тази година ще се свие с 0.6%, както и поскъпналото евро, попариха инвеститорския оптимизъм на борсите на стария континент.

На стоковите пазари петролът поскъпва. Фючърсите на лекия американски петрол добавят 0.49% до $ 94.23 за барел. сортът брент се търгува с 13 цента поскъпване до $ 103.17 за барел.

 

14:57 часа

 

Европейската централна банка остави без промяна основната си лихва. Така лихвата по рефинансиране е 0.5%, а лихвата по депозитите остава 0%.

Президентът на банката Марио Драги ще се изправи пред журналистите по-късно днес, за да направи коментари относно възможностите на ЕЦБ да помогне в условията на влошаващи се показатели на икономиката на еврозоната.

 

14:31 часа

 

Както се и очакваше, централната банка на Великобритания  Bank of England запази без промяна равнището на основната си лихва на 0.5%. До това рекордно ниско равнище тя слезе още през март 2009 година и от тогава насам не е била променяна.

Управата на банката намира, че няма причини да променя обхвата на програмата си по изкупуване на активи от пазара, с което налива ликвидност във финансовата система. Така размерът на фонда, предназначен за покупки, остава от 375 млрд. паунда.

Само след месец гуверньорът на Bank of England сър Марвин Кинг ще се оттегли в пенсия след 20-годишна служба в банката, а мястото му ще заеме бившият централен банкер на Канада Марк Карни. Освен с незадоволителния растеж на икономиката и безработицата в страната, занапред той ще трябва да отговаря и за инфлацията, която по последни данни през април е достигнала 2.4%, при заложено ниво от 2% в политиката на банката.

 

12:56 часа

 

Технически проблем направи така, че търговията на фондовите борси във Франция, Белгия и Португалия тази сутрин да не тръгне нормално. Към този час той е отстранен и инвеститорите търгуват на пазарите.

Във Франция водещият индекс CAC 40 расте с 0.29% до 3 864 пункта. На зелено са и другите основни индекси в Лондон и Франкфурт. Причината е, че инвеститорите очакват решение на ЕЦБ за лихвите.

 

10:28 часа

 

Европейската сесия стартира с плах оптимизъм, преди срещата на борда на Европейската централна банка, след която президентът Марио Драги ще обяви какви са по-нататъшните действия на банката, заедно с коментара му по развитието на кризата в еврозоната.

FTSE 100 се почаква с 0.19% до 6 431 пункта.
DAX INDEX добавя 0.06% до 8 202 пункта.

Денят е нервен и за трейдърите на форекс пазара, тъй като се очаква решение за основната лихва на Bank of England. Очакванията на пазара са, че както в Англия, така и в еврозоната лихвите ще останат без промяна.

Така еврото остава силно към долара, като курсът на обмяна към този час е $ 1.3117.

 

09:16 часа

 

Негативизъм тегне над пазарите, които са в очакване на новини, с предчувствието, че те ще бъдат лоши. Днес Европейската централна банка ще обяви каква ще е политиката й занапред, като президентът й Марио Драги ще говори за състоянието на европейската икономика и какво може да се направи за стимулиране на растежа. Драги ще има думата непосредствено след лошите данни за ново свиване на икономиката на еврозоната и ръст на безработицата до рекордно равнище.

 

Наред с това инвеститорите остават притеснени за състоянието на японската икономика, след като премиерът на страната Шинзо Абе призна, че започва тежки реформи. Все още инвеститорите се оглеждат за доказателства, че Федералният резерв ще започне да изтегля стимулите от икономиката или поне ще намали обема на програмата си за изкупуване на активи, което води към разпродажби.

 

Въпреки това данните за състоянието на икономиката не са задоволителни, което със сигурност би дало още време на печатницата на пари на ФЕД. Вчера бяха ревизирани данните за ръста на производителността на американската икономика, като от 0.7%, той бе коригиран на 0.5%.

 

Освен това се очакват негативни данни за молбите за помощ при безработица, които ще бъдат публикувани в петък. Причината, поради която пазарите са песимистично настроени за онова, което ще чуят, е че според надеждната информация на ADP (Automatic Data Processing Inc) частният сектор е разкрил 135 хил. работни места извън селското стопанство, което е значително под очакваните поне 170 хил.

 

Това са и причините, поради които индексите на Wall Street записаха втори ден на загуба, а доларът се огъва на натиск.

 

Dow Jones Industrial Average спадна с 1.43% до 14 960 пункта.

S&P 500 Index изгуби 1.38% до 1 608 пункта.

NASDAQ Composite Index се понижи с 1.27% до 3 401 пункта.

 

В Азия настроенията също са предимно негативни.

 

Nikkei 225 напредна с 0.91% до 13 132 пункта.

Hang Seng Index спадна с 0.92% до 21 866 пункта.

CSI 300 Index потъна с 0.55% до 2 546 пункта.

 

Във валутната търговия еврото поскъпва над $ 1.31 в очакване на новини от Европейската централна банка днес. Друга причина за слабостта на долара са очакваните с притеснение данни за заетостта в САЩ, които ще излязат в края на седмицата.

 

Йената отново е слаба към еврото и долара, като курсът й е 129.94 йени за едно евро и 99.15 йени за един долар.

 

Слабият долар помага в търговията с петрол. Лекият американски петрол качва 22 цента до $ 93.96 за барел в азиатската сесия. сортът брент добавя 10 цента до $ 103.14 за барел.

 

Златото продължава да поевтинява, като все повече се отдалечава от нивото $ 1 400. Към този час тройунция от благородния метал се търгува срещу $ 1 397.70.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!