Столичаните, които имат две или повече неплатени сметки за парно, ще бъдат предупредени да внесат дължимите суми по телефона. Това стана ясно вчера след среща между кмета Йорданка Фандъкова, новия шеф на „Топлофикация София” Стоян Цветков и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Към момента абонатите с две непогасени сметки се считат за некоректни платци. Имащите задължения над 3000 лв. се дават на съдебни изпълнители.

„По тази начин през миналата година са събрани между 14 и 14,5 млн. лв. стари вземания. Около 60 000 клиенти на дружеството обаче са неизрядни платци”, пресметна изпълнителният директор на „Топлофикация София” Стоян Цветанов след срещата. На нея е бил обсъден погасителен план на текущите задължения на столичното парно към „Булгаргаз”.

„Отоплителният сезон в София е гарантиран. До 10 февруари „Топлофикация София” ще изплати 90 млн. лв. от задълженията си към „Булгаргаз”, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тези пари представляват 90% от текущите дългове на топлинното дружество за природен газ. Общата сума на задълженията на „Топлофикация София” обаче възлиза на около 500 млн. лв. Вземанията на

дружеството са над 200 млн. лв.

казаха от общината.

90 млн. лв., които ще бъдат приведени на „Булгаргаз” до началото на февруари, ще дойдат от възстановяване на стари задължения, а не от заем, стана ясно след срещата на „Московска” 33. В следващите седмици новото ръководство на „Топлофикация София” трябва да предприеме конкретни мерки за увеличаване на събираемостта. Сред тях е и телефонното предупреждение.

Това за нас е гаранция, че ще можем да покриваме задълженията си към нашите доставчици, каза шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов. По думите му с уговорката за внасяне на 90-е млн. лв. се избягва възможността

газовото дружество да изпадне в несъстоятелност.

В отговор на въпрос той посочи, че в списъка на топлофикациите, които дължат най-много средства на "Булгаргаз", са дружествата в Шумен, Бургас, Враца и Плевен.