Правителството или не знае какво да прави за справяне с кризата или изобщо няма визия за излизането от рецесията. Такъв извод може да се направи от резултатите от редовната седмична анкета на DarikFinance.bg.

Тежкото положение на българската икономика, което се усеща от все повече хора предполага предприемането на бързи и точни действия от страна на управляващите.

Факт е, че сегашното правителство получи тежко наследство.

Също така обаче е факт, че някои от действията и решенията на мнозинството бяха спорни и бе ясно, че предизвикват излишна полемика и повишават напрежението при различни прослойки.

Ясно бе, например, че повишаването на здравната вноска с 2% няма как да мине и то в условията на криза, но въпреки това предложението стана факт, за да бъде оттеглено буквално дни по-късно.

Не стана ясно и защо семейните лекари бяха оставени без средства, които след това някак си се намериха. Пропусната бе възможността да бъде поставен въпросът за качеството на здравеопазването. Пак в същия сектор бе оповестено, че ще има закриване на болници, но след това нещата някак бяха потулени.

През настоящата седмица пък излезе списък с мерки, авторство за които никой не пое, но които предизвикаха огромна полемика, включително и протести на полицаите в центъра на София.

Този танц в ритъма „две напред една назад” логично оставя впечатление в хората за нерешителност от кабинета или за липса на идея какво въобще става в държавата.

Затова и негативният вот в анкетата събира цели 66% от гласувалите читатели.

Останалите 34% от анкетираните смятат, че сегашната политика на правителството е адекватна, но изисква повече време за да има резултати, отчасти и заради „завареното” положение от предишното управление.