Депутатите в парламента приеха окончателно част от промените в Закона за съдебната власт, които включват увеличаване на заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет. Магистратите вече ще получават 7000 лв., за сметка, на което участието им в комисии няма да бъде заплащано.

Заплатите им стават колкото тези на тримата големи в съдебната власт – председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор. Преди гласуването, идеята доведе до дебат между народните представители.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев изрази мнение, че фундаментът, върху който се гради съдебната власт (ВСС) е компрометиран. Той посочи, че почти 100% от българските граждани са убедени, че системата не работи добре. Андреев се обяви категорично против повишаването на възнагражденията.

В отговор председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов запита кой има интерес членовете на ВСС да бъдат нещастни, бедни и зле платени.

Реформаторът Мартин Димитров пък коментира, че до момента магистратите са получавали заплати колкото на съдия от ВКС. Той попита кое точно налага тази промяна и припомни, че преди два месеца парламентът е поискал смяна на целия съвет, а сега се предлага заплатите да бъдат увеличени.

Законопроектът предвижда още създаването на постоянни комисии по атестирането и конкурсите към всяка от двете колегии на ВСС, в които наред с членове на колегията, да участват и действащи магистрати, избирани съответно за съдийската колегия от Пленумите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, а за прокурорската колегия – от общите събрания на прокурорите от Върховна касационна прокуратура и от Върховна административна прокуратура и от общото събрание на следователите от Националната следствена служба, пише News.

Решаването на общите за съдебната система въпроси като бюджет, годишни доклади за дейността и управлението на недвижимите имоти на съдебната власт остават в компетентността на Пленума на ВСС.