Фискалният резерв към края на юли се очаква да стигне 8.7 млрд. лева. Това заяви министърът на финансите в оставка Петър Чобанов.

Относно финансовото състояние на държавата той отбеляза че в приетия отчет към 30 юни 2014 г. има обективна информация за полугодието и състоянието на всяко едно министерство.

В отчета може да се види, че има просрочени задължения, вземания, да се види бюджетът на всяко едно ведомство.

В средата на миналата година променихме философията на водената дотогава фискална политика, заяви Чобанов. Предвиденият дефицит беше 2%, а завършихме годината с дефицит от 1.8%.

Бизнесът знаеше точния ден, в който ще си получи средства по Данък добавена стойност. Беше подобрен индикаторът на бизнес климата, но политическото напрежение след това, обявяването на предсрочни избори, доведоха до влошаване на климата през следващите 2 месеца, обясни финансовият министър в оставка.

Той коментира, че критиките за спрени средства по европейски Оперативни програми не отговарят на истината.

За първите 6 месеца сме платили с 612 млн. лв. повече, отколкото за същия период миналата година. Това са близо 50% повече от миналата година.

Общо 995 млн. лв. е дефицитът в хазната към края на юни. Разходите по националния бюджет обаче са нараснали само с 3% спрямо същия период от миналата годна. Няма разхищаване на средства, категоричен е Чобанов. /БГНЕС/