Колкото и да е цинично, докато в Япония вадят телата на убити от природното бедствие хора, светът на парите трескаво се е впуснал да прави печалби.

Хит на пазарите в момента са акциите на миннодобивни компании, които добиват и продават въглища, както и индустриите, свързани с добива и преработката на метали, в това число стомана.

Причината е простичка - за възстановяването на инфраструктурата, Япония ще се нуждае от желязо и строителни материали, което ще вдигне търсенето им. От друга страна, проблемите с ядрените реактори сериозно засегнаха проектите в сектора, което е повод инвеститорите да потърсят начин за оттърваване от вложенията им там или поне за пренасочване на свободните ресурси към алтернативни енергийни проекти.

Ето го и нагледното доказателство за тези процеси. В Австралия компаниите, чийто бизнес е добивът и продажбата на уран, основно гориво за ядрените централи, са обект на ожесточени инвеститорски разпродажби. Paladin Energy Ltd изгуби 16.5%, а Extract Resources, която разработва уранови залежи в Нигерия, изгуби близо 8% от стойността на акциите си. 

Rio Tinto обаче печели подкрепа и акциите му в австралийскта сесия се покачиха. Въглищните компании като Winsway Coking Coal Holdings и Fushan International Energy  също поскъпнаха по време на азиатската сесия.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!