Днес гръцкият премиер Алексис Ципрас обясни в отговор на въпрос на лидера на ПАСОК Фофи Генимата, че когато кредиторите се говорили за план за излизане на Гърция от еврозоната, в Атина се е провеждала подготовка за ответна реакция.

Ципрас е помолил тогавашния министър на финансите, Янис Варуфакис, да изготви план за защита на страната в случай на спешност. Варуфакис също беше повикан да свидетелства в гръцкия парлмент.

"Ние нито разработвахме, нито имахме официален план за излизане на страната от еврозоната, но създадохме аварийни планове", посочи Ципрас, цитиран от Reuters.

"Ако партньорите и кредиторите ни бяха подготвили план за такава ситуация, не трябваше ли и нашето правителство да подготви своята защита?" Попита риторично той.

По-рано тази седмица Варуфакис заяви, че е планирал излизане на страната от еврозоната и въвеждане на паралелна платежна система, ако Европейската централна банка спре финансирането за банките в Гърция.

За целта той е бил готов да използва хакери, за да влезе в сайта на Генералния секретариат за държавните приходи и да получи достъп до индивидуалните номера на данъкоплатците.

"Има страница на данъчната служба както е във Великобритания, така и другаде, където гражданите влизат, използват кода си и прехвърлят чрез интернет банкиране средства към данъчните си сметки, така че да платят ДДС, данък върху доходите си и т.н. Планирахме да създадем тайни сметки, свързани с всеки личен данъчен номер. Така, с натискането на едно копче, щяхме да можем да издаваме пин код на всеки данъкоплатец", обясни бившият финансов министър.

"Това би създало паралелна банкова система и щеше да ни даде време, докато банките са затворени заради агресивната политика на Европейската централна банка. Този план се разви и много бързо бихме могли да го разширим, като използваме приложения за смартфони. Можеше да създадем дори паралелна система, свързана с еврото и за една нощ да се прехвърлим към новата драхма", заяви Варуфакис.