Стажът за пенсия на мъжете и жените също може да се изравни, както възрастта. Това е най-новото предложение в дискусиите за пенсионната реформа, ръководени от вицепремиера Ивайло Калфин. Във варианта от миналата седмица се предвижда стажът за мъжете да нараства до 40 г., а за жените - до 37 г.

От 1 януари стажът се увеличи с 4 месеца и стана 35 г. за жените и 38 г. за мъжете. Няма разработени варианти как точно ще се направи промяната, НОИ тепърва ще прави разчети. Предвижда се мъжете и жените да излизат в пенсия на 65 г. през 2037 г.

"Има логика в предложението, още повече че се предвижда изравняване на възрастта и това, че например годините за майчинство се броят за осигурителен стаж", коментира пред "Сега" шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той не каза от кого е дошла идеята.

Във втората среща за пенсионната реформа не е постигнат съществен напредък - само по две точки има консенсус. Социалните партньори и депутатите са се разбрали да се промени формулата за изчисляване на индивидуалния коефициент, от който се определя и пенсията. Коефициентът на бъдещите пенсионери ще се изчислява като сбора от отделните месечните индивидуални коефициенти (за месеците, в които човек се е осигурявал) се раздели на броя на месеците. Това няма да важи за вече отпуснатите пенсии, а само за новите.