Бившият шеф на пенсионен фонд "Доверие" Даниела Петкова категорично отрече тиражираните информации за източване на фонда и ги нарече клюки и клевети.

"Не коментирам клюки и клевети. Подобни лъжи могат да се опровергаят само с документи, а ние сме представили такъв на сайта на компанията. Той е официално подписан от нашата банка-депозитар.

Там се вижда, че инвестициите, които бяха тиражирани като източване на фонда, не просто не са такива, но и са донесли и около 1,5 милиона лева печалба на осигурени лица”, каза Петкова  в ефира на Нова телевизия по повод слуховете за източването на фонд „Доверие” от Иво Прокопиев.

Запитана каква е причината за оставката ѝ като шеф на фонд „Доверие”, Даниела Петкова поясни, че вече са оповестени причините.

Основните фактори, довели до нея, са липсата на прозрачност при процедурата на прекупуване и редицата неясноти около новия купувач "Виена Иншурънс Груп".

"Нямам притеснения, нормално е да си подадем оставките. Не сме били в контакт с новите собственици. Всеки нов собственик има право на нов мениджмънт”, каза тя.

"Всеки ден ние уведомяваме комисията по финансов надзор. Изпращаме всяка транзакция, дори за една стотинка, от пенсионните фондове.

Не може да не направи впечатление, че при такъв контрол, успешно приключена инвестиция от 2011 г. изведнъж става обект на актове от комисията по финансов надзор, които се оповестяват в дадени медии и служат за основа на тази клеветническа кампания. Не са ни заповядвали да приключим всички сделки с Иво Прокопиев", допълни Петкова.

Обвиненията за източване на фонда започнаха с публикация от 23 юли в БГНЕС със заглавие "Доверие" се е превърнала в спомагателна каса за Прокопиев".

В нея се твърди, че "Доверие" е инвестирала средства на управляваните от нея пенсионни фондове, в размер на 100 млн. лева, в облигационни емисии, репо-сделки и акции на емитенти и публични дружества, свързани с Иво Прокопиев, че фондовете на ПОК "Доверие" щедро финансират дейностите му като това представлява посягане към вноските за втора пенсия на лицата, осигурени във фондовете, управлявани от uомпанията и от друго споменато в материала пенсионноосигурително дружество както и че засега намесата на Комисията за финансов надзор успява да блокира или поне да минимизира щетите от потенциалните загуби, основно в "Доверие"."

Публикацията съобщава за действия на Комисията за финансов надзор, за които няма публична информация, което според бившето ръководство на фонда означава, че информацията е изтекла директно от КФН.

Пред Нова телевизия Петкова заяви, че от КФН не са съобщили и че много от актовете на комисията са атакувани от компанията в съда. 

Цялото интервю с Петкова на сайта на Нова телевизия