Английската компания United Capital PLC е подписа окончателно споразумение с Vienna Insurance Group за придобиване на 92.58% от най-големия български пенсионен фонд „Доверие“.

Финансирането на сделката, както се изисква от регулаторните органи в България и Великобритания, ще бъде осигурено от акционерите на United Capital PLC, съобщиха от дружеството.

United Capital PLC скоро ще представи своята дългосрочна стратегия за развитието на Доверие пред българските регулаторни органи, което ще осигури пълна прозрачност на сделката.

При придобиване на нови активи един от ключовите фактори за успех е да се запази съществуващият на място екип - т.е. хората, които познават същността на бизнеса, както и да се увеличат иновативните умения и опитът на кадрите от другите дружества на групата, за да се достигнат нови висоти, се посочва в съобщението.

Сергей Мастюгин, основен инвеститор в United Capital PLC наскоро придоби Lighthouse Capital, която е водеща застрахователна група в Централна и Източна Европа. Lighthouse Capital ще се превърне в главен акционер в United Capital PLC до приключването на сделката за „Доверие“.

Магомед Аликханов, международно известен специалист с опит в застраховането и управлението на пенсионните активи, наскоро се присъедини към екипа на Lighthouse след няколко години мандат в Zurich Financial Services и Renova Group.

Аликханов ще оглавява инвестициите на United Capital PLC в „Доверие“ и ще ръководи интегрирането на специалистите от Lighthouse в настоящото управление на българския застраховател.

Даниела Петкова ще остане главен изпълнителен директор на компанията.