Продажбите на дребно в еврозоната и общо за Европейския съюз са се повишили през юли на месечна база, показват най-новите статистики на Eurostat. След ръст от съответно 0.7% и 0.5% през юни, важният показател за юли продължава покачването си с 0.2% и за двете икономически формации.

На годишна база /спрямо юли 2010 г./ е отчетен 0.2% спад в търговията на дребно и за ЕС, и за еврозоната.

По продуктови категории на месечна база, в еврозоната с 0.4% е спаднала търговията на дребно с храна, алкохол и тютюни – и с 0.3% в ЕС. Продажбите на нехранителни стоки от своя страна са нараснали с 0.5% и 0.6%.

България демонстрира понижение на показателя за търговия на дребно, в размер на 0.7% месечно и 2.8% годишно. През май продажбите на дребно у нас се свиха с 0.8%, а през юни с 1.3%.

Базовият индекс на продажбите на дребно през 2005 г. позволява да се оцени прираста на консумацията в по-дълъг период. Вижда се, че България е сред европейските страни с най-значителен прираст на търговията на дребно: с 23.4% спрямо периода преди 6 години. Само Полша с 43% ръст и Румъния с 44.5% показват по-висок прираст.

Средното за ЕС покачване на търговията на дребно за разглежданите периоди е с 5%, а за еврозоната 1.2%. Гърция и Испания са намалили консумацията си с около и над 15%.

В друга общоевропейска статистика, обнародвана днес от компанията за финансова информация Markit се вижда, че растежът в частния сектор на еврозоната се е забавил повече от очакваното през август.

Смесеният PMI индекс, обединяващ дейността в услугите и производството, се е свил до 50,7 пункта спрямо 51,1 пункта през юли. Макар все още над критичните 50 пункта, това е най-ниското равнище на индекса от две години насам, което според главния икономист на Markit засилва опасенията от завръщане на рецесията преди края на 2011 година.

Новите неблагоприятни данни задълбочиха пониженията на европейските фондови пазари до над 3.5% спад в индексите във Франкфурт и Париж.