Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/ проверява сделката за продажбата на Цигарена фабрика Пловдив, научи Дарик радио.

Пред Дарик бизнесменът Георги Гергов потвърди, че днес е давал показания пред служителите на агенцията във връзка със съмнения, че при сключената на Българска фондова борса сделка на 17 юли, продавачите са изпуснали възможността да вземат за предприятието цена, по-висока с 5 млн. лв. Прокуратурата също е наложила запор на сделката. Извършваме проверка, потвърди пред Дарик радио прокурор Николай Кокинов от Софийска градска прокуратура.

Междувременно Комисията за финансов надзор също започна проверка на сделката, при която пловдивската фирма “Сигма Консултинг” ООД придоби 78% от капитала на Цигарена фабрика Пловдив. Репортерска проверка установи, че офисът на дружеството, което се занимава с търговия на захар и захарни изделия, е открит преди 4 дни в сградата на бившия Винпром на покойния съдия Христо Данов на ул. “Данаил Николаев” № 75.

“Сигма Консултинг” е собственост на Николай Янев (50%) и Станислав Захариев (50%). Секретарката днес заяви, че двамата бизнесмени се занимават с много “бюрократични проблеми”, свързани със сделката и ще дадат официален брифинг следващата седмица.

Фабриката бе продадена за малко повече 30 млн. лв., като определеното време за сключване на сделката бе между 11:30 и 12:00 часа. Постигнатата цена на акция бе 36.569 лв.

Както Дарик съобщи, сред основните кандидат купувачи по време на търговска сесия на борсата са били пловдивските бизнесмени Георги Гергов и Ветко Арабаджиев, които са подали оферти с цена над 40 лв. за акция. Те обаче не са успели да въведат поръчките си, тъй като сделката е била обявена за сключена 4 минути преди последния възможен срок, а именно 12:00 часа.

По неофициална информация на Дарик радио фирма “Сигма Консултинг” е близка до собствениците на "Винпром Пещера" АД.

В рамките на днешната сесия на БФБ по позицията бяха прехвърлени 185 лота при средна цена 30.05 лв. за брой.

*Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение.