Българското национално Дарик радио подаде документи за напускане на Асоциацията на Българските Радио - и Телевизионни оператори (АБРО). Ефективността на асоциацията е под въпрос и това е причина за желанието на медията да се оттегли от нея, уточняват от ръководството на "Дондуков" 82.

 

Дарик е единствената национална радиомрежа, член на АБРО. Тя обединява 64 медии, сред които ефирни, кабелни и сателитни телевизии, местни радиостанции. Целта на сдружението е "да бъдат изградени силни, политически и икономически независими медии в България, които по най-ефективен начин да обслужват своята аудитория и защитават обществения интерес".

 

Член на асоциацията е и bTV, която в края на месец декември миналата година влезе в търговски спор с кабелния оператор Булсатком.

 

През тази седмица АБРО оповести позицията си по добилите публичност проблеми между телевизиите и кабелните оператори, кристализирали в проблемите между двете страни. Чрез нея бяха отправени нападки към Булсатком, че укрива абонати. Освен това АБРО обърна внимание, че операторите задържат над 80% от приходите си, които според АБРО би следвало да се инвестират в покупки на телевизионна продукция.

 

Така изразена позицията на АБРО не е потвърдена от Дарик радио, тъй като медията не следи текущата кореспонденция в асоциацията, която се готви да напусне.

 

Тъй като намира изнесените в позицията твърдения за "манипулативни" Булсатком обяви вчера категорично намерение да потърси правата си в съда.