Едва по 104 лв. са оставали в джоба на средностатистическия българин през пролетта, показват изчисленията на националната статистика. По-дебели са били сметките за ток, вода и транспорт през второто тримесечие на година, а храната продължава да "изяжда" над една трета от средствата, с които разполагаме.

Според статистиката на човек от домакинство през пролетта се е падал по 357 лв. доход месечно или общо 1 071 лв. за тримесечието . В тази цифра се включват както заплатите, така и пенсиите на близки хора, социални помощи и доходи от собствен бизнес. Това е с 13.8% повече спрямо второто тримесечие на предходната година, благодарение основно на увеличения размер на заплатата. В същото време разходите за издръжка са възлизали на 322 лв. месечно или на 967 лв.за тримесечие, което е скок с 11.2%.

С поскъпването на тока и бензина тежестта на битовите сметки и транспорта става още по-голяма за личния ни бюджет. Фактурите за ток и вода са гълтали 16.8% от общата сума на разходите. Средно лице от домакинството е плащало по 162 лв. за да се издължи на доставчиците на ютилити услуги.

Разходите за транспорт са скочили с 15.4% до 111 лв. на човек от домакинство, а в общият дял на разходите те са с тежест от 11.6%.

За храна са отивали по 111 лв. на месец или по 333 лв.  за тримесечие на човек от домакинство или 34.5% от личния бюджет, показват още данните на НСИ. Потреблението на основните групи хранителни продукти е без изменение, с изключение на намалената консумация на хляб и тестени изделия.

Икономисвайки от насъщния, българинът е освободил повече ресурс за покупка на алкохол и цигари, които също поскъпваха през периода. На глава от населението се падат по 44 лв. изхарчени за такъв тип продукти в месеците април, май и юни, което е увеличение с 14.3% спрямо същия период на предходната година.

През второто тримесечие на тази година на човек от домакинство са се падали 583 лв. доход от работна заплата, 286 лв. доход от пенсии и 35 лв. доход от социални помощи. От допълнителна заетост приходите възлизат на едва 81 лв. за тримесечие.