Върховният административен съд даде ход на делото срещу лидерът на ДПС Ахмед Доган. Процесът е във връзка със скандалните хонорари на стойност 1 милион и 500 хиляди лева, които Доган е получил за консултантски услуги по реализирането на хидропроекти в Родопите. Магистратите задължиха Доган в едноседмичен срок да представи доказателства за извършената от него работа, както и професионалната му квалификация в областта на хидрологията и минното дело. Делото е насрочено да продължи на 23 септември. До тогава трябва да бъде изяснено и кой е взел решението за строителство и финансиране на проектите Цанков камък, Доспат, каскада Горна Арда и язовир Тунджа.
 
 
Репортаж на Павел Хаджиев
 
 
Върховният съд има за цел по-бързата процедура да установи дали наистина Доган е в конфликт на интереси по случая с хонорара му по проекта „Цанков камък".Делото започва след като през юли парламентарната комисия за борба с корупцията заключи в доклада си по случая, че Доган е извършил тежка политическа корупция, конфликт на интереси и е в икономическа зависимост от частни структури. Адвокатът на Сокола Румен Еленски коментира, че въпросният доклад е политически, а комисията не е свършила работата си и не е събрала достатъчно доказателства.
 
--------------------------------звук------------------------------------------
 
През юли председателят на комисията за борба с корупцията Димо Гяуров заяви, че по хонорарите на Доган за проектни проучвания за "Цанков камък" има "хляб за прокуратурата". Сега той отново застана зад думите си като си позволи и критики към самия Доган.Лидерът на ДПС не присъстваше на процеса
 
------------------------------------звук-------------------------------------
 
 
Съветникът на комисията Елеонора Николова обясни накратко къде точно се намира конфликтът на интереси в консултантските услуги на Доган.
 
-----------------------звук------------------------------
 
Делото е насрочено да продължи на 23 септември. До тогава трябва да бъде изяснено кой е взел решението за строителство и финансиране на проектите Цанков камък, Доспат, каскада Горна Арда и язовир Тунджа. 

Върховният административен съд даде ход на делото срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Процесът е във връзка със скандалните хонорари на стойност 1.5 млн. лева, които Доган е получил за консултантски услуги по реализирането на хидропроекти в Родопите. Магистратите задължиха Доган в едноседмичен срок да представи доказателства за извършената от него работа, както и професионалната му квалификация в областта на хидрологията и минното дело.

Делото е насрочено да продължи на 23 септември. Дотогава трябва да бъде изяснено и кой е взел решението за строителство и финансиране на проектите "Цанков камък", "Доспат", "Каскада "Горна Арда" и "Язовир Тунджа".
 
Върховният съд има за цел по-бързата процедура да установи дали наистина Доган е в конфликт на интереси по случая с хонорара му по проекта „Цанков камък". Делото започва след като през юли парламентарната комисия за борба с корупцията заключи в доклада си по случая, че Доган е извършил тежка политическа корупция, конфликт на интереси и е в икономическа зависимост от частни структури.

Адвокатът на Сокола Румен Еленски коментира, че въпросният доклад е политически, а комисията не е свършила работата си и не е събрала достатъчно доказателства.
 
През юли председателят на комисията за борба с корупцията Димо Гяуров заяви, че по хонорарите на Доган за проектни проучвания за "Цанков камък" има "хляб за прокуратурата". Освен това можело до се говори и за пране на пари и търговия с влияние. В случай че вината на Ахмед Доган бъде доказана, законът предвижда да му бъде наложена глоба от 1000 до 3000 лева, а ако съдът прецени, може да конфискува сумата, изплатена за консултантска дейност за "Цанков камък". Сега той отново застана зад думите си като си позволи и критики към самия Доган. Лидерът на ДПС не присъстваше на процеса. 

От ДПС пък бяха категорични по случая преди време, че въпросът се политизира безцелно.

Според доклад от 2008-ма година Доган е взел парите по четири договора, подписани и отчетени на една и съща дата. Те са парафирани на 7 януари 2008 г. и отчетени на 15 декември 2008 същата година. Получени са от Института по строителство и минно дело.

* допълнена информация