От 1 юни тази година да влезе в сила пълната забрана за тютюнопушене в закритите обществени места. Това предвиждат промените в Закона за здравето, който бяха приети на първо четене в парламента.

Забраната ще важи и за редица открити обществени места - дворове на училища, детски ясли и градини, както специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и ученически общежития. Промените предвиждат по изключение тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че не би подкрепила идеята забраната да не важи за нощните заведения.

„В момента тази забрана не касае закритите обществени работни места, но имаше и от колеги предложение от комисията по образование, че ще бъдат направени между първо и второ четене такива предложения забраната да е в сила и за работните места, както е досега", каза здравният министър Десислава Атанасова, като допусна, че става въпрос за пропуск при подготовката на закона.

Емил Караниколов от ГЕРБ посочи, че във всички страни, в които е наложена забраната, се е оказало, че има спад на оборотите в заведенията в рамките на седмици и след това те се възстановяват. Поради тази тенденция той каза, че не може да се съгласи с тезите, че този закон в този му вид и философия ще ликвидира бизнеса.

Независимият депутат Кирил Гумнеров пък изнесе други данни, според които оборотите на заведенията след въвеждането на пълната забрана спадат в продължение на година, даже и повече. „Трябва ли точно в този момент и без това тези хора, които едва си изкарват хляба, ние да утежняваме техния бизнес", попита народният представител.

С промените в закона се забранява продажба на енергийни напитки на лица под 18 години, на лица в пияно състояние, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици и лечебни заведения, както и на спортни прояви и на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици. Освен това се предвижда забрана за реклама на енергийни напитки, която е насочена към лица под 18-годишна възраст.