Спасените изпод земята чилийски миньори сигурно никога повече в живота си няма да поискат да погледнат шахта. Но инвеститорите имат точно противната нагласа: търсенето на промишлени метали, като медта от чилийската мина Сан Хосе, е близо до рекордните си равнища – коментира FT.

Цените на т.нар. базови метали рязко се покачиха и се доближиха до пиковите значения от 2008 г., когато при суровините се беше формирал пазарен балон. Това според британския вестник е потвърждение на един от вечните инвестиционни закони: по-високите цени водят до по-високо търсене.

Банките сега търсят как да спечелят от това, като на основата на медта, алуминия и другите промишлени продукти създават търгувани на борсата финансови продукти /деривативни контракти върху цената на базов актив, известни като
ETP/. Успехът с ETP на благородните метали, които от нулата само за седем години формираха пазар от 102.7 млрд. долара, допълнително ги мотивира.

Финансовите иновации може и да се подлагат на критики, но обикновено от тях има ползи – коментира FT. Те носят повече ликвидност, по-ниски разходи при транзакциите, дават достъп на по-голям брой инвеститори. Но специално за последното, повечето инвеститори, в случая с промишлените метали то не може да се разглежда в положителна светлина, тъй като предлагането е ограничено.

Ако борсовите продукти, следящи цената на промишлените метали, имат само частица от успеха на фондовете за благородни метали /най-големият притежава злато за над 51 млрд. долара/, те ще трябва да заключат в складове хиляди тонове метали.

Това не е невъзможно. Но за разлика от златото, при което поскъпването не играе голямо значение върху икономиката, тъй като златото има ограничено промишлено приложение, цената на промишлените метали има ключово значение за цялата икономика.

Не е чудно, че минните компании подкрепят идеята за борсови деривати на промишлените метали. Но регулаторите не трябва да позволяват продукти, измислени за трупане на полезни метали, отклоняващо ги от мястото, където те действително са нужни – счита FT.

Ако надзорните органи отново проспят опасността, инвеститорите пак ще трябва да се пазят сами. В момента фючърсите на медта доставка след повече от 5 години са с 20% по-евтини от спот цената, а се продават без такса за съхранение.