Диалогът между руските и китайските бизнесмени е особено важен в периода, когато световната икономика преживява трудни времена, смята руският премиер Владимир Путин.

Диалогът между водещите бизнесмени на нашите страни вече добре се е доказал, в неговите рамки се обсъждат идеи и инициативи, търсят се иновационни подходи за повишаването на ефективността на търговско-икономическото сътрудничество между Русия и Китай, каза Путин на среща с представители на руския и китайски бизнес, на която присъства и китайският премиер Вън Цзябао.

Руският министър-председател отбеляза, че в момента контактите между бизнесмените от двете държави се разширяват. Той припомни, че само в началото на Руско-китайския икономически форум, който се провежда днес в Пекин, бяха подписани договори на обща стойност $ 3 млрд.

Това е особено важно днес, когато глобалната икономика преживява трудни времена и едва напипва траекторията на следкризисното развитие, каза Путин. Обръщайки се към бизнесмените, той отбеляза, че именно от тяхната търговска смелост, активност и отговорност до голяма степен зависи, колко бързо страните ще успеят да се справят с негативните последици от световната финансова криза. По думите му, Русия и Китай са достигнали видими резултати в такива области като атомната енергетика, използването на космоса за мирни цели и др.

Путин заяви, че Русия е заинтересувана от активното привличане на китайски инвестиции в икономиката на Сибирски и Далекоизточен региони на РФ. БГНЕС