Председателят на съвета на директорите на „Холдинг Пътища” АД Орлин Хаджиянков не е разкрил публично в законоустановения срок информация за взетите решения на заседание на Съвета на директорите на „Пътища и магистрали” АД, проведено на 03.08.2010 г., за реда и начина на увеличение на капитала на дъщерните му дружества „Видапътстрой” АД, „Пътностроителна техника” АД, „Пътстройинженеринг-М” АД. Това е заключението от проверката на Комисията за финансов надзор.

Като член на Съвета на директорите на „Пътища и Магистрали” АД, Орлин Хаджиянков е участвал в заседанието, на което е взето решение за увеличаване на капитала на дъщерните му дружества. Същевременно видно от Търговския регистър, към онзи момент той е бил и член на Съвета на директорите и единствен представляващ „Холдинг Пътища” АД.  Тъй като Орлин Хаджиянков е взел участие във вземането на решение за увеличаване на капитала на дъщерните на „Пътища и магистрали” АД дружества, той е узнал вътрешна информация, отнасяща се пряко до „Холдинг Пътища” АД. Предвид това Орлин Хаджиянков е следвало да разкрие тази информация в законоустановения срок.

Спрямо членовете на Съвета на директорите на публичното дружество „Холдинг Пътища” АД, е открито производство по прилагане на принудителна административна мярка. Мотивите , поради които е инициирано са условията в сключените договори за управление на акционерното участие  между дъщерното дружество „Пътища и магистрали” АД от една страна и МолестоТрейдинг (Оувърсийз) Лимитид” , „Прим БГ” АД, „Синистро Трейд Лимитид” и „Еврогруп инженеринг” АД от друга, във връзка с увеличаването на капитала на „Пътностроителна техника” АД, „Видапътстрой” АД и „Пътинженеринг-М” АД, свързани с опцията на „Пътища и магистрали” АД да изкупи обратно акциите от увеличаването на капитала на тези дружества.

В сключените договори не е изяснено по какъв начин ще бъдат уредени отношенията между „Пътища и магистрали” АД от една страна и МолестоТрейдинг (Оувърсийз) Лимитид, „Прим БГ” АД, „Синистро Трейд Лимитид” и „Еврогруп инженеринг” АД в случай, че договорите за управление бъдат прекратени. Анализът на съдържанието на договорите показва, че за да придобие отново абсолютния си контрол, „Пътища и магистрали” АД ще трябва да изкупи акциите от дружествата „МолестоТрейдинг (Оувърсийз) Лимитид”, „Прим БГ” АД, „Синистро Трейд Лимитид” и „Еврогруп инженеринг” АД по пазарна цена, определена от три вещи лица.

Също така, е отчетено, че при неупражняване на опцията от страна на „Пътища и магистрали” АД, както и в случаите на упражняването й, но при условия и цени значително по-неблагоприятни от тези, при които са записани новите акции, биха се създали предпоставки за застрашаване на интересите на инвеститорите на „Холдинг Пътища” АД, изразяващи се в загуба на възможността „Пътища и магистрали” АД да придобие обратно контрола си в тези дружества, както и да отпадане възможността на дружеството да консолидира финансовите им резултати.  

Продължава проверката, касаеща наложени запори върху сметките на „Холдинг Пътища” АД, като за резултатите от нея инвестиционната общност ще бъде своевременно уведомена. Съобщението, публикувано в края на днешния ден на сайта на КФН е подписано от Димана Ранкова, зам – председател на надзорния орган.

Припомняме, на 16.09.2010 г.б шее оповестена информация от страна на „Холдинг Пътища” АД за промяна в дяловото участие на дъщерното му дружество - „Пътища и магистрали” АД в дружествата „Видапътстрой” АД, „Пътностроителна техника” АД и „Пътностроителна техника” АД. При промяната в дяловото участие на „Пътища и магистрали” АД в дъщерните му дружества, предимството на акционерите на „Пътища и Магистрали” АД беше отменeно по реда на чл. 194, ал. 4 от ТЗ.

Констатациите от извършената проверка на „Холдинг Пътища” АД, ще бъдат сведени на вниманието на Националната комисия за корпоративно управление  с оглед преценка от нейна страна за спазване на добрите корпоративни практики.