Дискаунтърски вериги за модни и спортни облекла са планирали експанзия в България. Това е причината, поради която от специализираната компания в областта на недвижимите имоти Colliers очаква, че и през 2012 година моловете ще продължат да имат работа. Анализаторите не смятат, че ще има увеличение на незаетите търговски площи, въпреки предстоящото пускане на още няколко големи мола през тази и следващата година. Освен това доходността от недвижими имоти, според Колиерс, ще се запази на сегашното равнище.

В традиционното маркетингово проучване* на пазара на Източна Европа от Colliers са по-скоро позитивни за пазара в България. През настоящата година се очаква да завърши строителството на вече започнати проекти за изграждане на офисни сгради. Колиерс очакват дори и започването на нови големи обекти.

При търговските площи се очаква да излязат на пазара Sofia Ring Mall, Paradise Centre и Bulgaria Mall. Те ще добавят нови 180 хил. квадрата търговски площи до 2013 година. Без да ги назовават кои са, от Colliers допълват, че вериги от магазини, които предлагат облекла на по-ниски цени, са планирали експанзия в България и това ще продължи да поддържа интереса към моловете.

От Colliers посочват, че през второто полугодие на 2011 година незаетите площи в моловете са били около 6%. През настоящата година този процент няма да се увеличава, според прогнозата на експертите.

При индустриалните помещения от Colliers посочват, че е постигнато увеличение с 90 хил. кв. метра до общо 546 174 кв. метра площи. Няма нови проекти, които ще стартират през годината, тъй като строителните инвеститори очакват нови клиенти. В същото време се очаква търсенето на такива площи да нарасне най-вече заради международните компании, които развиват бизнес в България, основно заради по-ниските разходи. Това ще се прехвърли и върху търсенето на помещения и сгради за логистични центрове. 

През втората половина на миналата година офис площите са се увеличили с 12%. За цялата 2011 година са били усвоени 120 хил. кв. метра офиси. През 2012 година нарастване на усвояемостта се очаква само при най-висококачествените, енергийно ефективни офиси от Клас А, каквито се наемат предимно от чуждестранни компании.

От Colliers заключават, че икономическите условия и политическите реалности в България са стабилни, но възвръщаемостта от активи като недвижимите имоти ще продължи да бъде ниска или нулева. Доходността от недвижими имоти през тази година ще се запази на нивото от миналогодишната или между 9 и 9.5%.

От компанията са изчислили, че инвестициите в недвижими имоти в Източна Европа през миналата година са достигнали € 12 млрд., което прави 2011-та година втората най-добра след 2007 година, когато са инвестирани € 18 млрд.

По-голямата част от сделките са реализирани на три пазара – Русия (5 млрд. или 41% от всички сделки в региона), следвана от Полша и Чешката Република с по 2 млрд. (или общо 35% от всички реализирани сделки). Реализираните сделки в България, Румъния, Унгария и Хърватия формират останалите 12% от пазара и са за € 1.5 млрд.

През тази година се очаква инвестициите да бъдат по-скромни заради свиването на икономическия растеж и задлъжнялостта в сектора на недвижимите имоти. По-голяма активност се очаква от Полша, Русия и Чехия.

* Проучването (на английски език) може да изтеглите от прикачения файл.