Едва 6 милиона лева е щял да бъде фискалният ефект от въвеждането на данък лукс върху имоти и коли и за това не си заслужавало администрирането му, каза финансовият министър Симеон Дянков.

Той каза, че промените в Закона за местните данъци и такси, с които се очакваше да бъде въведен данъкът за богатите, ще бъдат одобрени на подпис в петък, но в тях няма да фигурира този налог. Ето какво още каза вицепремиерът:

Финансовото министерство няма да внесе предложение за така наречения данък лукс. На подпис вероятно в петък ще влезе законът за местните данъци и такси и такава промяна няма да има. Говорихме доста по темата, както трябва да се говори в една демокрация какви са плюсовете и минусите на тази идея. В крайна сметка и финансовото министерство и депутатите смятат, че минусите са повече от плюсовете и следователно не си заслужава това да се прави. Затова вчера бе взето това решение.  Като се направи сметка, се оказа, че общият ефект от данък „лукс” върху жилища и коли ще бъде 6 млн. лв., не си заслужава цялата администрация.