Не трябва да са говори за увеличение на минималната работна заплата, преди да са направени всички разчети. Така вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков коментира пред БНТ разминаването със социалния министър Тотю Младенов, който обяви, че нейното увеличение ще стане факт от 1 юли.

Дянков обясни, че финансовото министерство е направило всички разчети, но трябва да мине време преди вдигането на минималната заплата от 240 на 270 лева. Вицепремиерът заяви, че трябва да се извърви един технологичен процес. Предложението за увеличението на минималната заплата трябва да се предложи на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където финансовото министерство още веднъж да чуе позицията на синдикати и работодатели.

Дянков отхвърли съмненията на бизнеса, че с вдигането на минималната заплата ще се увеличи сивата икономика и ще последват съкращения на персонал. "Няма да се увеличи сивата икономика. Показахме през последните две години, че се грижим за бизнеса. Можем да си позволим да вдигаме доходите, нещо, което другите страни не могат", категоричен е вицепремиерът Дянков.

Вицепремиерът обясни, че преди месец е заявил, че приходите в НАП вървят добре, но не е доволен от контрола. От миналата седмица се извършват промени в мениджърския екип на столичната дирекция на НАП. Дянков констатира, че най-слаба е контролната дейност в София. "Предполагам, че ще има още доста промени. Това не е тема, свързана със събиране на приходите. Става дума за прозрачност", обясни още той. Попитан колко време дава на директора на НАП Красимир Стефанов, за да поправи нещата, Дянков бе категоричен, че срокът на Красимир Стефанов е до месец-два.