Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков ще бъде обвинен за разгласяване на класифицирана информация по непредпазливост. Той е разпитан миналата седмица като свидетел в прокуратурата по разследването за части от тайно споразумение между кабинета "Станишев" и БНБ, по силата на което част от фискалния резерв е депозирана в търговски банки. Това научи Дарик от източници от прокуратурата. Обвинителите няма да внесат обвинителен акт срещу него, а предложение за освобождаване от наказателна отговорност и за налагане на глоба. 

Разследването срещу Дянков върви към заключение за повдигане на обвинение срещу него. То започна след актуален въпрос в парламента от бившия финансов министър Пламен Орешарски, сега депутат от БСП. В отговора си Дянков огласи споразумението. Прокурорската проверка по случая е установила, че преди това Дянков е разсекретил един документ от преписката за споразумението - предложението на Орешарски за сключването му.

След парламентарния контрол обаче, докато е замествал премиера Бойко Борисов на едно от заседанията на кабинета, по предложение на Дянков е декласифицирано и решението на кабинета „Станишев” за подписване на споразумението с БНБ. Според прокуратурата не е възможно с декласифицирането на отделни документи, да бъде свален грифът от цялата секретна преписка, защото в основата на класифицирането й стои грифът върху самото споразумение с БНБ. Той обаче може да се свали само с общо решение на централната банка и Министерския съвет. Управителят на БНБ Иван Искров също е бил разпитан по делото и е съобщил, че договорът с кабинета "Станишев" все още е секретен.

Решаваща за това дали Дянков ще стане обвиняем, ще е експертизата на Държавната комисия за сигурността на информацията, която да даде заключение дали в думите му пред парламента се е съдържала класифицирана информация.