Подкрепа от народните представители за спешни законодателни мерки в сектор "Енергетика" потърси Еленко Божков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране по време на заседание на Обществения съвет към комисията за взаимодействия с граждански организации.

Еленко Божков сигнализира, че в Закона за енергетиката съществува правен вакуум по отношение на процедурите по отнемане на лиценз и по-конкретно т.нар. "карантинен режим", който следва подобни действия от страна на ДКЕВР.

Божков даде за пример банковата система и последните събития около КТБ като посочи, че там системата е много по-подготвена. В енергетиката този въпрос не е изпипан, поради което предлагаме промяна, свързана с институцията на особения управител, обясни Божков.

Такава институция съществува и в момента, но нейните правомощия не са регламентирани. На практика става дума за влизането на квестори, подобно на тези в банковата система, в енергийните дружества, обясни Божков. След заседанието той призна пред медиите, че тези и други желани от ДКЕВР поправки вече са предложени на народни представители, тъй като ДКЕВР сам по себе си няма право на законадателна инициатива.

Запитан дали настояването за спешни промени от страна на ДКЕВР в тази посока може да се счита за сигнал, че се готви отнемане на лиценз на някое от ЕРП-тата Божков отвърна, че регулаторът и държавата при всички положения трябва да са готови за различните възможни сценарии от правна гледна точка, съобщава БГНЕС.