Общо 818 млн. лева разходи над утвърдените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са направили трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про. Това съобщи председателят на енергийния регулатор Боян Боев.

Одитите са за периода 2008-2012 г., като следващата година също е включена в проверките, но още не са готови финансовите отчети. Трите дружества са направили 2690 нарушения, като всяко от тях подлежи на глоби между 20 000 и 1 млн. лева.

Сред най-сериозните нарушения са увеличаване на сметките чрез по-дълги отчетни периоди, манипулиране на електромери и некачествена услуга. Също така са правени поръчки на свързани със самите компании фирми. Боян Боев бе категоричен, че ако отчетите на трите компании са били коректни, цената на тока през годините е щяла да бъде по-ниска.

Най-сериозно превишаване на утвърдените разходи са направили от ЧЕЗ - 404 млн. лева за пет години, коментира Боян Боев. При останалите дружества сумите са по-малки: за ЕВН - 242 млн. лева, а Енерго про - 162 млн. лева.

"Всички цифри водят до ощетяване на хората. Дали дружеството би отчело по-висока печалба и му бяха коригирани показателите навреме, което би се отразило веднага върху крайната цена, дали в държавата съответно първо като дивидент, а после като корпоративен данък би влезнал ресурс", каза шефът на ДКЕВР.

Според Боев, сред най-сериозните нарушения са поръчки към свързани фирми и пропускане на обществените поръчки, както и необосновани харчове за консултантски услуги.

И още - манипулирани са електромери на крайни потребители. "Имаме случаи за изминал период, който не е спазен, има случаи, при които двете тарифи не работят - това са все казуси в ущърб на всички нас", каза Боев.

Качеството на тока, доставян от електроразпределите, не е достатъчно добро, което често води до повреда на електроуредите на хората.