След поставянето на Корпоративна търговска банка под специален надзор от БНБ на 20 юни, фирми, които са с големи заеми от банката, са започнали да сменят и да преобразуват собствеността и управлението си, показва проверка в Търговския регистър. Рокадите по принцип не са незаконни, но при някои случаи промените са били сполучливи, а при други - не, пише в. "Преса".

Така например на 1 август "Хедж Инвестмънт България", компания, която според информацията на "Капитал" има над 69 млн. лв. дълг към банката, се е опитала да смени директорите си. Квесторите от КТБ обаче сигнализирали съда, че са заемодатели и че не са били уведомени за общото събрание. Затова съдът отменил процедурата.

Успешни обаче са били промените в редица други фирми. "Интегрирани пътни системи" АД, която е имала в края на 2013 г. близо 66 млн. лв. дълг към КТБ, е сменила директора си. Веселин Бушев е преотстъпил на 24 септември мястото си на сърбина Радоман Вулевич. Дали Вулевич е бил запознат, че започва да носи отговорност за фирма с дългове, не е ясно.

Друг интересен случай има с фирмата "Корект фарм", която дължи 54 млн. лв. на КТБ. През юли собствеността ѝ е била сменена. Костадин Каракостов е продал фирмата на Николай Гергов. Дни преди това Каракостов е поискал съдът да запорира нейния 18-процентов дял в "Петрол", тъй като имало опит да й го отнемат. В мотивите фирмата признава, че има множество дългове и е неспособна да ги плаща. В крайна сметка делото е спряно "поради отказ".

Преди ден "Преса" съобщи и за други интересни промени. Продадена е била "Акванада", която в края на 2011 г. е имала 33,5 млн. лв. дълг към КТБ. Това лято срещу 5000 лв. Надежда Ананиева продава фирмата на сърбина Горан Ристович. Сръбските нишки обаче не свършват дотук. През септември сърбинът Родолюб Николич придобива "Хидроенергийни проекти" от близката до Цветан Василев "Кен трейд". Фирмата има 44 млн. лв. дълг към КТБ.