Лихвата по новата емисия еврооблигации може да стигне до 6%, но само в най-лошия случай и при негативно развитие на ситуцията в еврозоната и съседна Гърция. Това коментираха експерти от ГЕРБ.

Поставеният в договора за емитирането на дълга таван от 10% е напълно нереалистичен и никога няма да стигнем такава цена, обясни финансовият министър Симеон Дянков в парламента.

По думите му идеята е впоследствие да може да се договори значително по-ниска лихва. Вече има и индикации, че стойността й ще е доста под 10%, допълни министърът.

Като цяло депутати и икономисти се обединяват около прогнозата, че лихвата ще е около 5% или малко по-ниска.

В парламента сините депутати изразиха подкрепа за емитирането на еврооблигации, като се аргументираха, че това ще спаси парите от Сребърния фонд.

От управляващата партия забавиха законопроекта, който ще позволи до 30% от парите за пенсии да отиват за инвестиции в ДЦК.

Според депутати от ГЕРБ, ако емисията е успешна и наберем достатъчно средства, парите от Сребърния фонд може и изобщо да не се пипат. Ако обаче са необходими допълнителни пари, законопроектът за фонда ще бъде подкрепен.