Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке отхвърли обвиненията, че програмата по изкупуване на ценни книжа от пазарите за $ 85 млрд. месечно създава нови финансови балони в системата. Запитан дали количествените улеснения водят към изкривявания на пазара, подобни на онзи с ипотеките преди да се изпадне в рецесия, Бернанке заяви, че основните класове активи, включително тези на фондовия пазар, "не са несъвместими" с фундаменталните активи.

Той посочи, че количествените улеснения са подпомогнали растежа на фондовия пазар в Америка и той е достигнал рекордни нива, докато реалната икономика все още страда от високото ниво на безработица. Въпреки малките подобрения, които бяха отразени през последните месеци, пазарът на труда остава слаб като цяло, призна Бернанке. Нивото на безработица от 7.5% е все още над нивото, което се счита за устойчиво в дългосрочен план, като равнището е на исторически високо равнище. Бернанке посочи, че близо 8 млн. души работят почасово, защото не могат да си намерят целодневна заетост.

Председателят на ФЕД призна, че рекордно ниските лихвени равнища, предлагани от централната банка, имат своята цена, но изрази убеждение, че преждевременното изтегляне на стимулите от икономиката и затягане на монетарната политика може да доведат до временно вдигане на лихвените равнища и наред с това крият риск от забавяне или възпиране на икономическото възстановяване, което според Бернанке се случва с бавен темп. 

По отношение на съмненията, че има разединение след членовете в борда на директорите на ФЕД по въпроса за изтеглянето на стимулите от икономиката, председателят на ФЕД посочи, че очевидно има няколко членове, които искат това да се случи рано или късно, но личното му становище е, че това не трябва да се случва прекалено рано. Необходими са повече доказателства за това, че икономиката наистина се движи напред.

Три или четири месеца напред във времето спрямо сегашния момент ще дадат по-добра представа за здравето на икономиката и за това дали тя ще е способна да понесе това изтегляне на стимулите, уточни Бернанке и даде да се разбере, че междувременно темпът на изкупуване на ценни книжа от пазарите може да се забави.