Българското чудо Енергони вече реализира увеличения си с почти триста хиляди процента капитал на фондовата ни борса.

 

Основаната през юни 2009 г. компания, която до този момент не е развила никаква дейност в реалния свят, е успяла все пак да регистрира увеличената си емисия на борсата, защото днес продаде на БФБ над 14 000 свои ценни книжа – и с това се превърна в най-голямата компания, появявала се на БФБ някога.

 

При сключени сделки по цена 3 лева за лот и предвид преизобилния й капитал, капитализацията на Енергони в момента е 1.6 милиарда лева. За сравнение, това е 13.44% /повече от една осма/ от капитализацията на цялата борса, или на всичките публични компании в България, взети заедно.

 

Енергони твърди, че развива дейност в сферата на възобновяемите енергии и има интереси в бизнеса с бутилирана минерална вода. Дотук дружеството е емитирало 547 563 000 акции с номинал от 1 лев.

 

Историята на капитала на Енергони включва скромно начало от гръцки инвеститори с 250 000 лева и последващо увеличение, оправдано с някакъв чудодеен патент, с 547 313 000 нови акции.

 

В края на май извън регулирания пазар се сключи сделка с 8% от капитала на дружеството, придобит от фирма на Пламен Илиев срещу стряскащите 260 млн. лв.

 

А в сряда, 10.08.2011 г., Енергони АД подаде заявление за допускане до търговия на своите стотици милиони акции на българския фондов пазар. Очевидно това заявление е било разгледано от Съвета на директорите на БФБ и съответно доста бързо одобрено.

 

Колкото и важна за България да е сферата на възобновяемата енергия и на минералните води, не е нормално едно дружество, което противно на първоначалните анонси до този момент не е реализирало нищо черно на бяло, да струва една осма от всички публични компании в България, взети заедно.

 

Дори БТК, с 288 млн. акции, в края на второто тримесечие имаше капитализация 1.23 млрд. лв., т.е. по-малка от тази на Енергони. За друго сравнение, Булгартабак със своите 7.3 млн. акции е с капитализация от 162 млн. лева.

 

Така както се разви ситуацията за Енергони, въпросното дружество отчита пазарна стойност, равна на общата пазарна стойност на Корпоративна търговска банка, Първа инвестиционна банка, Петрол АД и Химимпорт АД.

 

Водени от убеждението, че на фондовия пазар пропорциите означават нещо, на 27 май отправихме писмено въпроси относно капитала на Енергони към Комисията за финансов надзор.

 

От тогава чакаме отговор.

 

Неофициално само ни беше намекнато, че ДАНС разследва Енергони по подозрение за пране на пари. Пак неофициално ни беше казано, че в държавната агенция в момента няма персонал, компетентен да се справи с разследването на подобна схема.

 

Не е препоръка за инвестиция!