Мотивите за промените в Закона за защита на конкуренцията, който стана известен като закон за търговските вериги звучат много благородно, истината обаче е съвсем различна, коментира Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, член на Комисия по икономическа политика и туризъм в парламента, цитиран от Агенция Фокус.

Внесеният законопроект и този, който днес ще се разглежда в пленарна зала е същият, който върна президентът, и мотивите на президента за връщането на законопроекта по време на миналото Народно събрание все още са напълно в сила и са основни притеснения.

Текстовете не са прецизни и тази тема се предъвква вече 4-5 години, всъщност този дебат стартира още по времето на министър Трайков през 2010-2011 година.

Двете страни бяха на диаметрално различни позиции и рисковете, както за българския бизнес, за българските малки и средни предприятия, така и за българския потребител са огромни.

Понеже имаше различни варианти на промени на това законодателство, вариантът, който се разглежда днес е един от най-лошите.

Рискът за българските малки и средни предприятия е в това, че веригите могат да спрат изобщо да работят с тях, заради угрозата от огромни финансови санкции. А рискът за българските потребители е в това, че стоките, които те купуват във веригите могат да поскъпнат значително.

В последните 3-4 години, докато се дебатира този законопроект – отношенията на веригите към българските предприятия стана далеч по-коректно. Отпаднаха много от таксите. Така че проблемът днес, това може да го потвърди всяко едно предприятие, което работи с веригите, е много по-малък. Отношението на веригите към българските производители е много по-коректно.