През 2014 г. правителството на България ще работи с бюджетен дефицит от 0.5% от БВП – гласи средносрочната бюджетна прогноза, обнародвана днес от Министерството на финансите.

Данъчните ставки при преките данъци ще бъдат запазени на настоящото равнище, но някои акцизни ставки ще бъдат повишени, за да се изравнят с минималните за Европейския съюз.

Освен повишаване на събираемостта на приходите, в целите на правителството е заложено ограничаване на разходите, като стратегията е консолидираните разходи да се вместят в 40% от БВП, включително вноската в общия бюджет на Съюза и националното съфинансиране.

В разпространеното до медиите съобщение МФ не дискутира кога и с колко смята да понижи ставката на ДДС, което финансовият министър изтъкна като една от водещите задачи до края на мандата си.

За сметка на това са направени прогнози за икономическия растеж, който до 2014 г. би следвало да е в рамките 3.6% - 4.4% годишно. Вътрешното търсене ще расте, с него и вноса, поради което нетният износ ще намалява, предвижда правителството.

Още през 2011 г. крайните потребителски разходи на домакинствата ще нараснат с 3.1%, прогнозира ръководеното от Симеон Дянков ведомство. Потреблението като цяло ще нарасне, макар и главно благодарение на ниската база от 2010 г. Но до 2014 г. в прогнозите на правителството частното потребление ще нараства с умерени темпове от около и над 4 процента.

Очакваме 5.5% ръст на инвестициите през 2011 г., плавно намаляване на безработицата през втората половина на 2011 г. до средно 10%, както и задържане на средната заплата през тази година без особени изменения.

Но през 2012 – 2014 г. производителността на труда ще нарасне, заедно с това и заетостта. Безработицата ще спадне до 8.9% през 2014 година според МФ.

Инфлацията ще намалява в програмния период, но заради ред международни фактори ще е около 3.9% в края на 2011 г. Ръстът на производителността на труда в индустрията обаче ще допринесе за ограничаването на поскъпването след 2012 г. Храните ще поскъпват по-бавно от услугите.