В условията на обедняване и криза всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод в с оглед търсене на виновници, сатанизиране и нови дяволи. Така лидерът на ДПС Ахмед Доган задочно отговори на призива на премиера Бойко Борисов цялата предишна власт да върне бонусите включително и хонорарът на Доган, получен за Цанков камък. Ръководството на движението се срещна с президента Росен Плевнелиев. Доган отбеляза, че предишния кабинет е раздавал бонус, защото държавата е била във възход и по принцип няма нищо лошо в това.

20 години след прехода страната няма приоритети и стратегия за развитие, коментира още Доган. Той призова да се действа надпартийно и да се обърне внимание на Стратегия 2020. Ако сега се намираме на края на опашката на страните членки в контекста на Стратегия 2020, имаме шанс да се позиционираме поне в средата, коментира Доган. По думите му нищо не може да ни помогне след това, ако управляващите изпуснат този шанс.

Държавният глава обясни, че на срещата са били засегнати редица теми. От ДПС са определили АЕЦ „Белене" като грешка и са настояли за дебат за шистовия газ. Ръководството на движението е настояло фискалният резерв да не минава под определения минимум и се е обявило против управлението на Сребърния фонд по различен начин от настоящия. ДПС е подкрепило и обсъждането на промени в Изборния кодекс и изготвянето на устройствен закон за службите в сектор „Сигурност".

По-рано днес стана ясно, че общо 603 675 лева са постъпили в сметката на финансовото министерство от бонусите, върнати от членовете на политическите кабинети на правителството, съобщи в началото на заседанието премиерът Бойко Борисов. Последната сума, постъпила в сметката, е 3000 лева, които дължи парламентарният секретар на министерството на културата. Върнатите средства са от бонуси, получени през 2009-та, 2010-та и 2011-та година, обясни премиерът. Борисов посочи, че заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев от предишния кабинет е получил над 500 000 лева под формата на бонуси по време на мандата си.

Министър-председателят призова в сметката да бъде преведен и хонорарът на лидера на ДПС Ахмед Доган. „И цинизмът, с който Лютви Местан ме попита какво ще ги правим... Ето какво ги направихме - половината ги уволнихме, другите си върнаха парите. Да видим те какво ще направят сега", каза премиерът.

Борисов призова всички министри и заместник-министри от предишния кабинет също да върнат допълнителни възнаграждения. Той припомни, че бившият премиер на Исландия е разследван от прокурор за това, че е скрил информация за кризата.

„Медиите имат записи, в които Станишев обясняваше, че няма криза в България. С една дума те са си раздавали бонуси, вземали са маса пари, произвеждали са милионери, защото над половин милион е взел само един заместник-министър, да бъдат така любезни в тази сметка да си преведат парите и тогава могат да ни задават въпроси на нас", каза Борисов.