Говорител на Европейската комисия представи в Брюксел годишните доклади за България и Румъния за напредъка в съдебната система и борбата с корупцията. Както се очакваше, докладът не предлага налагането на предпазна клауза, критикува липсата на воля за борба с организираната престъпност и хвали работата на Комисията "Кушлев", Инспектората на Висшия съдебен съвет и борбата с кражбата на европари.

Българските власти вече не отричат широкоразпространеното съществуване на организираната престъпност, пише в доклада. Там се посочва, че има напредък в разследването на измами с европейски пари, но няма ефикасна структура за борба с организираната престъпност, където съвместни екипи на прокуратурата, следствието, полицията и ДАНС действат ad hoc. В доклада се признава, че са вкарани в затвора членове на организирани престъпни групи, което може да бъде възприето от обществеността като сигнал, че известните престъпници вече не са извън закона.

Докладът прави 21 конкретни препоръки към София, съобщи говорителят на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер: "Да се разработи интегрирана стратегия срещу организиралата престъпност и корупцията, да се създадат специализирани структури за съдебно преследване и произнасяне на присъди за корупция на високопоставени лица, да се осигури ефективно прилагане на наскоро приетия Закон за конфликт на интереси, да продължи работата по концепцията за цялостно преработване на Наказателния кодекс, да се накарат съдилищата да публикуват всички съдебни решения".

В доклада пише също, че е даден тласък на реформите и първите резултати са налице, но трябва дългосрочен политически ангажимент за справяне с проблемите.