Без съществени измененияотвориха валутните и стоковите борси в понеделник.

Към 9.00 часа българско време 1? се котира за $ 1.4641, спрямо $ 1.4683 към 16.00 часа в петък. През миналата седмица единната валутапостигна няколко исторически поскъпвания спрямо долара, като в петък преди обяд еврото се разменяше за $ 1.4752. Щатският долар се обезцени и спрямо останалите 16 основни валути, като спрямо японската йена достигна 18 месечен връх от 110.96¥ за $ 1. Британската лира също поскъпна до близо 26 годишен максимум от $ 2.0984 за 1 £. Прогнозите на експертите са за продължаващо обезценямане на долара, като към края на година прогнозирания курс спрямо еврото се очаква да бъде $ 1.5 за 1?. Основната причина за сегашния спад, наблюдаващите валутните пазари отдават на спекулациите за спад на икономическия растеж на САЩ и на действията на Федералния резерв, който понижи лихвата в Америка до 4.5%, и вероятността от ново понижение през декември. За сметка на това Европейската централна банка през миналата седмица остави без промяна лихвата в Еврозоната на 4%, като по този начин за инвеститорите е по-изгодно да инвестират в инструменти деноминирани в евро, заради разликата в курса евро/долар и минималния лихвен диференциал между двете валути.

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.4683 за 1?.

След непрекъснатото поскъпване на петрола през първите дни на миналата седмица в петък последва корекция до $ 90.10 за барел, като днес сутринта „черното злато” се котира за $ 90.05. Организацията на страните производителки на петрол - ОПЕК понижи в петък цената на кошницата си на ниво $ 89.71 за барел(159 литра).

Другият печеливш от миналата седмица златото (с рекордна цена от $ 840 долара за тройунция) през последния ден от седмица и днес отчита непрекъснат спад до $ 819.90 за тройунция.

На фондовите пазари седмицата отново започва с понижение, като спадът в Япония е повече от значителен. Над 2% се понижиха тази сутрин основните индекси в „Страна на изгряващото слънце”. До 5% се сринаха индексите в Хонг-Конг, а в Китай отчетеното понижение бе между 1- 5%.