На световните пазари доларът се върна на нивата около 1.5450 към единната европейска валута. Това е с близо цент над равнището на търговията вчера при влизането на американските пазари. Според дилъри, поскъпването на „зелените пари” идва заради надеждите, че ще бъде отчетен ръст при продажбите на дребно, което допълнително ще действа за повишаване на лихвите в Съединените щати.

Данните на търговското министерство за месец май се очакват днес, като прогнозите са за увеличение с половин процент, след като през април бе отчетен спад с 0.2%. Пред Bloomberg анализатори смятат, че данните биха могли да подкрепят щатската валута.

На срещата на Г-8, която започва в Япония, се очаква финансовите министри от групата, че може да обсъдят овладяването на спада на валутните пазари, което също би могло да подкрепи долара.

Щатската валута днес се повишава и към японската йена до 107.24 ¥ за $ 1 от 106.60 ¥ за $ 1 снощи към 19.00 ч. българско време.

Цената на петрола в Ню Йорк леко се понижи от достигнатите в края на американската сесия $ 136.38 за барел. Поевтиняването идва вследствие на поскъпването на долара на валутните пазари. Преди влизането на европейските пазари в Съединените щати лекият американски петрол се търгува за $ 135.47 за барел, а в Лондон нефтът сорт „брент” се котира за $ 134.63 за барел.

Вчера суровината поскъпна с над $ 5 за барел, като на моменти цената превиши $ 136 за барел, заради намалелите запаси от суров петрол в Съединените щати. Официалните данни на енергийното министерство отчетоха късно снощи спад на запасите от суров петрол с 4.56 млн. барела, при прогноза за понижение от 1.5 млн. барела, до общо 302.2 млн. барела. Запасите от бензини са се увеличи с 998 000 барела, но прогнозите бяха за увеличение от 1.45 млн. барела.

Въпреки това, продължава спада на потреблението на горива, като за последните четири седмици консумацията се е понижила с 1.3%, спрямо същия период на миналата година, до 20.4 млн. барела.

Цената на златото отново падна под $ 880, като в азиатската сесия стойността се понижи до $ 875 за тройунция, заради поскъпването на долара и лекия спад на цената на петрола.