На световните валутни пазари доларът възстанови част от позициите си към еврото и японската йена.

След влизането на американските пазари щатският долар се разменя към единната европейска валута за $ 1.5830 за 1 €, а спрямо японската йена „зелените пари” се котират за 106.90 ¥.

Ръстът на долара дойде след речта на министъра на финансите на Съединените щати Хенри Полсън, в която той каза, че Конгресът трябва бързо да одобри стимулиращия пакет от мерки за водещите американски компании в ипотечното кредитиране Фреди Мак (Freddie Mac) и Фани Мей (Fannie Mae). Причина за това, според Полсън, е че двата ипотечни гиганта трябва да запазят изключително важната си роля в сектора на жилищното финансиране, предаде БТА.

Полсън посочи, че продължаването на дейността на Фреди Мак и Фани Мей, които гарантират или притежават почти половината от жилищните ипотеки в страната, ще бъде "от ключово значение за скоростта, с която ще извършим реформата в сектора на ипотечното кредитиране".

Същевременно подкрепа за долара дойде и от председателя на филаделфийския ФЕД Чарлз Плосър, че централната банка ще повиши лихвите в САЩ „по-вероятно скоро, отколкото късно”.

По-рано през деня щатската валута губеше от стойността си заради слабите данни за второто тримесечие на American Express, на фона на данните за понижение на цените на жилищата в Съединените щати и потребителското доверие.

Същевременно се очакват и данните за продажбите на жилища в Съединените щати, допълва Bloomberg.

 

Малко преди края на работния ден в Европа водещите индекси отчитат понижения от над 1%. Слабите прогнози за продажбите на Vodafone засилиха надолу с 1.64% FTSE 100 INDEX в Лондон до 5 315 пункта. DAX INDEX във Франкфурт губи 0.95% до 6 363 пункта, а CAC 40 в Париж се понижава с 1.06% до 4 281 пункта.

 

Началото на търговията в Съединените щати се води при малки отклонения на основните индикатори, като инвеститорите отичат негативните данни за American Express и Wachovia. Към 17.30 ч. българско време NASDAQ COMPOSITE губи 0.14% до 2 276 пункта следван от S&P 500 с понижение от 0.10% до 1 258 пункта. 

Индустриалният DOW JONES INDUS е нагоре с 0.28% до 11 499 пункта.