За пореден път ДПС разкритикува управляващите от ГЕРБ. Според партията предложените промени в актуализирания бюджет за 2010 г. между първото и второто четене са незначителни и не решават основните проблеми, произтичащи от икономическата криза. Лютви Местан даде и оценка за първата година от управляването на кабинета на Бойко Борисов. По думите му ГЕРБ отбелязва края на романтичния си период и обратното броене за партията е дошло твърде рано:

„Няма никакво значение каква е самооценката ни, по-важно е  какво е усещането на българските граждани за това дали нещо в живота им се променя и в каква посока. Обобщената оценка на ДПС е, че тази първа година от мандата на управлението на ГЕРБ показа, че ГЕРБ не успя и не е в състояние да покрие очакванията на българските граждани. Днес икономиката се задъхва, защото България се оказа единствената страна, която няма своята сериозна антикризисна програма и от там се влошава социалният статус на българските граждани.

Когато балансираният бюджет се оказа по-скоро Симеон Дянкова химера, отколкото постижима цел, се загуби и посоката на политиките на ГЕРБ. В края на първата година от управлението на ГЕРБ, отбелязва и края на романтичния период на тази политическа сила. Вече никой не вярва, че има магически решения на проблемите. Обратното броене за ГЕРБ започна далеч преди тази политическа сила да успее да преполови мандата си".