Над два пъти повече екскурзианти от Европа ще почиват в собствената си държава тази година, сочи проучване на Евромонитор. Изследването показва, че през 2014 г. ще има увеличение от 114% на почиващите европейци в страната им. 

Очакваните 1,14 милиарда почивки в собствените държави водят до предположението, че европейците предпочитат неща и места, които познават, когато стане въпрос за най-приятно изкарване на отпуската.

Франция води класацията на страните в които местните хора ще почиват вместо в чужбина, следвана от Испания, Германия, Великобритания и Украйна.

Анализът за туристическите навици показва колко много обичаме да почиваме в държавите си. В отделно изследване Европейската комисия разкрива, че през 2013 г. повече от двама на всеки петима европейци са изкарали основната си почивка в собствената си страна, като по-малко от 1/5 от тях са се осмелили да излязат от ЕС.

Според същия доклад хората от Стария континент търсят познати и сигурни източници на информация още от самото начало при избор на дестинация. Над половината – 56%, от участници в изследването казват, че препоръките от приятели, колеги и роднини са най-важни, когато планираме пътуване. 

Друг извод от анализа сочи, че дори когато решим коя ще е крайната ни дестинация продължаваме да търсим сигурност и комфорт в своите развлечения и дейности. Например през 2013 г. близо половината (46%) европейци са избрали да почиват на плажа вместо на някое по-авантюристично място.

„Изглежда, че европейците искат да избегнат стреса, свързан с напускането на зоната им на комфорт, и предпочитат да изследват това, което е най-близо до тях”, коментира ваканционните тенденции през 2014 г. Хавиер Перес, президент на MasterCard Европа. И допълва, че независимо колко близо или далече ще пътуваме за почивка, изучаването на ваканционни дестинации и разширяването на хоризонтите ни не е задължително да е стресиращо изживяване.

По думите му фактът, че търсим спокойствие по време на своите пътувания, показва нуждата ни от благонадежден и сигурен спътник, докато сме на път.