Най-търсените имоти в Перник са парцелите. Коментарът е на Йордан Петров, който е председател на Регионалния съвет на Националното сдружение за недвижими имоти, цитиран от Българската телеграфна агенция. По думите му перничани са се преориентирали към покупка на терени, на които могат да построят малки едноетажни къщи, а причина за това е стресът от земетресението през май миналата година.

От тогава до сега брокерите отчитат повишено търсене на парцели с малка квадратура, които се предлагат на цена от 15 лв. до 20 евро/кв. м.

Петров коментира още, че цените на имотите в района продължават да намаляват, с очакване трендът да продължи до средата и на тази година. В най-близкия до столицата квартал "Изток" средната цена на гарсониера е 20-23 хил. лв. Двустайните жилища там се купуват на цени от 28 - 30 хил. лв. Цените на новото строителство варират около 320 евро/кв. м. в най-предпочитания квартал.

Двойно са спаднали цените на имотите и в курортните селища Рударци и Кладница. Въпреки това сделки се осъществяват трудно. По традиция през януари и февруари пазарът на имоти е в застой. В Перник той е по-осезаем, защото земетресението е отблъснало част от клиентите, категорични са брокерите.