Продажбите на готови жилища в САЩ се покачиха с 10% през септември, което е втори пореден месец на ръст и значително надмина пазарните прогнози. Общо 4.53 млн. жилища са продадени през месеца /сезонно претеглена годишна стойност/, което е повече от реализираните 4.12 млн. жилища през август и надминава консенсусните прогнози за продажби в размер на 4.29 млн.

Въпреки отчетения ръст, който вече повлия позитивно на стойността на долара и даде стимул на пазара на акции, продажбите остават доста под стойността от септември 2009 г. /5.6 млн./, когато изтичаше действието на стимулите, въведени от администрацията на Обама за насърчаване на купувачите на първи дом.

Главният икономист на Националната асоциация на имотните брокери, която изготвя статистиката, твърди: има възстановяване на жилищния пазар, но то ще бъде бавно и много ще зависи от продължителността на мораториума върху изземването на проблемните ипотеки. MarketWatch го цитира: като цяло посоката е постепенно покачване при продажбите на жилища, като купувачите вече реагират на исторически ниските лихви по ипотечни кредити и по-достъпните цени.