Държавна структура не бива да дава услуги на бизнеса, защото това е нелоялна конкуренция спрямо фирмите и неправителствените организации, които нямат публично финансиране, се казва в становище на БТПП, по повод предстоящите промени, отнасящи се за малките и средните предприятия.

Неприемливо е предложението в Закона за малките и средни предприятия бизнес услуги да се дадат на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, считат от БТПП.

Според тях, държавата трябва да разработва стратегии и политики в съответната област, а не да предоставя услуги на крайни потребители. Това води до нарушение на пазарните принципи и до нелоялна конкуренция от страна на държавата по отношение на частния сектор, а тези услуги поначало са предмет на дейност на специализирани организации и фирми.

От Българската търговско-промишлена палата посочват, че има тълкуване на Конституционния съд според което "при упражняване на частна собственост всички правни субекти са равнопоставени, като изискването се отнася не само за гражданите и юридическите лица, а и за държавата и общините".

А извършването на бизнес услуги от държавна структура, която е финансирана с публични средства, и която осъществява конкурираща дейност с фирми я поставя в привилегировано положение спрямо тях, тъй като те не разполагат с публично финансиране.

По тези причини БТПП предлага Агенцията да възлага с договор изпълнението на услуги на бизнес организации.