Над 1 млрд. лв. са задълженията на общините и държавата към строителните компании. Причината е, че през последните 6 месеца няма плащания по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", пише "Стандарт".

А по тях са основните контракти на компаниите от бранша с общините и държавата. Това обясни изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Има опасност големи проекти да останат замразени, защото фирмите не могат да работят без заплащане. Цените на строителните дейности по договорите са изпилени до минимум, а фирмите имат разходи за машини, изплащане на кредити и заплати. Заради замразени проекти улиците в градовете ще останат разкопани, а страната ни може да получи санкции от ЕС.

Забавените договори обикновено водят до плоска корекция от 25%, обясниха експерти. Така страната ни може да загуби средства заради забавянето. Представител на управляващите или на бъдещия служебен кабинет спешно трябва да отиде в Брюксел и да преговаря за размразяване на средствата по програмите, за да не фалира бизнесът, а и общините, заявиха строители.

Проблем според тях има и с Публичната инвестиционна програма на кабинета "Орешарски" на стойност 500 млн. лв. за реализацията на общински проекти. Според строителите през последните месеци кабинетът е възложил обществени поръчки за 700 млн. лв., като едва половината са финансово обезпечени. Камарата на строителите и представители на общините искат среща с правителството, за да се намери решение на проблема.